dimecres, 23 d’abril del 2014

En qui recau la responsabilitat d'educar els nens?

http://www.me.gov.ar/monitor/nro7/entrevistaft.htm
Avui dia aquest tema de qui té la responsabilitat d’educar els nens torna a estar en el punt de mira de molta gent, ja que hi ha gent que diu que aquesta responsabilitat la tenen els pares, ja que són els seus fills i ells han de ser qui els han d’educar i hi ha que diu que aquesta responsabilitat és dels mestres , ja que ells han estudiat per a això.

Per parlar d’aquest tema és necessari nomenar a Francesco Tonucci, pensador, psicopedagog i dibuixant italià. Francesco va treballar com a mestre i es va convertir en investigador a l’Institut Psicològic del Consell Nacional d’Investigació, del que més tard va presidir el Departament de Psicopedagogia , que porta endavant el programa d’educació ambiental. L’objectiu d’aquest programa és crear una base de dades  per als nens. Aquestes investigacions tenen com a centre d’interès el desenvolupament cognitiu dels nens, el seu pensament, el seu comportament i la relació entre cognició dels nens i la metodologia educacional.

En algunes entrevistes realitzades, Francesco Tonucci ha deixat clar que l’acció d’educar és un conjunt de situacions que estan en mans tant dels pares com dels mestres.

Per una banda, està la teoria Ambientalista en la qual el pedagog ens diu que durant molt de temps hem estat pensant que la millor manera d’educar als fills en llibertat era donant-los una autonomia sense restriccions. Però que després ens adonem que l’únic que provoquem en aquesta situació és la seva desorientació. Acaba afirmant que els nens necessiten criteris i orientacions encara que només sigui per revelar-se contra aquestes. És a dir, tant els pares com els educadors han d’intentar proporcionar als nens el màxim d’oportunitats i han de crear un ambient ric per a què els nens puguin adquirir els coneixements i les rutines adequades.


Per altra banda, està la teoria Constructivista en la qual el pedagog diu que l’essencial per a  que una escola vagi bé és que hi hagi un equip docent amb les idees clares. I que a l’hora de la veritat el que és important no és el que fas sinó la dignitat amb la qual ho fas. Perquè serà aquí on entrarà el fet educatiu, ja que si els alumnes creuen que el que està fent el docent és important l’alumne traurà un coneixement. És en aquest moment on entrarà el constructivisme, ja que a partir d’això l’alumne anirà construint el seu coneixement i on pren responsabilitat del seu desenvolupament.




FAMÍLIA <------> ESCOLA





2 comentaris:

  1. Hola, som el grup del blog "Els xiquets i el seu desenvolupament" (http://elsxiquetsielseudesenvolupament.blogspot.com.es/)

    Ens hem llegit aquest article atentament, i hem trobat interessant les idees de Francesco Tonucci; però ens agradaria saber què és el que penseu vosaltres personalment de en qui recau la responsabilitat d'educar als infants. Penseu igual que Tonucci, o teniu una opinió diferent?

    Gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola! Nosaltres compartim l’opinió de Tonucci, però també creiem que no només són responsables dels nens, els pares i els professors sinó tots aquells que interactuen amb ells, ja sigui familiars com poden ser els avis o els mateixos companys de classe. Ja que tots ells influiran d’una manera o d’una altra en l’educació i en general en la vida dels infants.

      Elimina